Kvinder på flugt

Syrien: Aichas kamp for sin datter

Aicha er syrisk flygtning og enlig mor. Siden hun fødte sin immunsvage datter, har hun kæmpet for hendes liv i et fremmed land. En kamp med skilsmisse, hjemløshed og problemer med at få livsnødvendig hospitalsbehandling. Her er historien om Aicha og Noor.

Efter mange kampe for sin lille datter har Aicha nu overskud til at prøve at skabe et godt liv for de to. DRC

Efter mange kampe for sin lille datter har Aicha nu overskud til at prøve at skabe et godt liv for de to. DRC

”Hun skulle ikke lære, at det var okay”

Aicha er født og opvokset i Syrien. Efter krigens udbrud i 2015 flygtede hun, ligesom millioner af andre syrere, ud af landet for at redde livet.

Hun endte i byen Kilis i Tyrkiet. Her levede hun som flygtning sammen med sin far, bror og hans familie.

Men selvom man er flygtning, går livet ikke i stå. Aicha havde altid haft et ønske om at blive mor, og hun begyndte at mærke sit indre biologiske ur tikke.

"Jeg var 36 på det tidspunkt, og jeg ønskede at få et barn, før det var for sent," fortæller Aicha. Hun besluttede sig for at blive gift og forsøge at stifte familie.

Jeg ønskede ikke, at min datter skulle vokse op og se sin mor blive forsømt og behandlet respektløst. Hun skulle ikke lære, at det var okay.

Aicha, mor og flygtning

Mor på flugt: Alene med immunsvagt barn

Sammen med sin nye mand fik hun datteren Noor, som betyder 'lys'. Ægteskabet gik desværre ret dårligt, men lille Noor var en stor kilde til glæde for sin mor. I lang tid håbede Aicha, at tingene ville blive bedre mellem hende og hendes mand. Men det gjorde de ikke, og til sidst tog hun den svære beslutning at forlade ham.

"Jeg ønskede ikke, at min datter skulle vokse op og se sin mor blive forsømt og behandlet respektløst. Hun skulle ikke lære, at det var okay.”

Aicha tog tilbage til Kilis for at bo hos sin familie. Men efter hendes far døde i 2017, rejste broren hjem til Syrien med sin kone og børn. Aicha var nu alene med et lille barn, som hun opdagede havde et svagt immunforsvar.

"Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Det var for risikabelt at tage tilbage til Syrien alene med min datter. Noor havde brug for kontinuerlig lægehjælp, og det var der heller ikke mulighed for i Syrien," fortæller Aicha. Hun valgte at blive i Tyrkiet. Og efter noget tid fandt hun et bosted for enlige mødre, hvor hun og Noor fik lov at være.

Det var en stressende tid med alle de papirer, men DRC’s team støttede mig både juridisk og følelsesmæssigt. De gjorde, at jeg ikke længere følte mig helt alene.

Aicha, mor og flygtning

Måtte søge indrejsetilladelse for at få hospitalsbehandling

Men Aicha vidste ikke, at der var et andet problem, der ventede på hende. Da hun fødte sin datter, blev deres identitetskort til midlertidig beskyttelse opdateret. Herefter hørte de under den region, hun flyttede til, da hun giftede sig.

Men da hun så flyttede tilbage til Kilis efter sin skilsmisse, blev Aichas identitetskort ikke opdateret igen. Det betød, at hun skulle anmode om en indrejsetilladelse for at overholde reglerne, hver gang hun skulle på hospitalet.

I to år levede Aicha med den ekstra byrde af stress og usikkerhed, papirarbejdet medførte, udover bekymringerne for sin datter.

En dag i 2020 hørte hun om Dansk Flygtningehjælps juridiske støtteprogram. Programmet giver juridisk rådgivning og støtte til flygtninge og migranter. De kommer desværre ofte i problemer på grund af mangelfulde papirer eller fejlagtig juridisk status.

”Jeg følte mig ikke længere alene”

Aicha kontaktede det juridiske team, som hurtigt tog sagen op. De hjalp hende med at opdatere sine identitetskort. Dermed kunne hun lovligt blive i Kilis og få behandling til sin datter. Altså uden at skulle anmode om indrejsetilladelse hver gang.

Aichas status blev også opdateret fra gift til enlig. Det gav hende mulighed for at ansøge om støtte til enlige mødre.

"Det var en stressende tid med alle de papirer, men Dansk Flygtningehjælps team støttede mig både juridisk og følelsesmæssigt. De gjorde, at jeg ikke længere følte mig helt alene. Jeg er nu gået i gang med at forsøge at få et job. Det kan sikre et godt liv og en bedre fremtid for Noor. Hun er æblet i mit øje."

Jeg står for mig selv. Dette er det første skridt, kvinder skal tage, før de får hjælp. Og det er det, jeg ønsker for min datter.

Aicha, mor og flygtning

Læs mere om