Hjem til Ukraine

Nogle af de ukrainere, der flygtede ud af landet da krigen brød ud, er begyndt at vende hjem. En af dem er 81-årige Maria og hendes familie. Vi står klar med juridisk assistance og beskyttelsesrådgivning.

Støt
Ventetid på banegården i Lviv. DRC

Ventetid på banegården i Lviv. DRC

Flygtninge og hjemvendte samlet i Lviv

I mængden af mennesker, der er samlet i det højloftede venteværelse på første sal i Lviv Banegård, er en lille ældre dame. Maria på 81, fra det østlige Ukraine, forsøger at finde vej til køen foran skranken ved det nationale postkontor, Ukraposhta.

Ligesom selve venteværelset er omdannet til et nødherberg, fungerer postkontorets skranke nu som et servicepunkt, der tilbyder statsstøtte i form af akut kontanthjælp til internt fordrevne.

Banegården i Lviv er et vigtigt knudepunkt for folk, der enten forlader eller vender tilbage til Ukraine fra Polen. Derfor er det også et af de steder, hvor vi er til stede med juridiske rådgivere og ekspertise i beskyttelse for at tilbyde assistance til de mennesker, der har brug for hjælp eller vejledning.

Nogle har mistet vigtige dokumenter, har brug for fornyede ID-papirer eller mangler viden om deres rettigheder og muligheder som enten flygtninge eller hjemvendte. Andre søger husly, mad, tøj eller lægehjælp.

Beskydning regnede ned over os, selv i boligområderne. På ingen tid blev alt omkring os ødelagt. Vi turde ikke vente og måtte hurtigt afsted.

Maria, 81-årig mor og mormor

Vores rådgivere står klar med hjælp og vejledning til de mange flygtninge og hjemvendte på banegården i Lviv. DRC

Vores rådgivere står klar med hjælp og vejledning til de mange flygtninge og hjemvendte på banegården i Lviv. DRC

"Alt omkring os blev ødelagt"

Maria er her med fire familiemedlemmer, heriblandt en datter og et barnebarn. De er ankommet fra Polen og på vej tilbage til deres hjemby i Ukraine. Maria tænker tilbage til krigens begyndelse:

”Vi prøvede at blive hjemme. Men der var luftangrebsalarmer næsten konstant, og beskydning regnede ned over os, selv i boligområderne. På ingen tid blev alt omkring os ødelagt. Vi turde ikke vente og måtte hurtigt afsted,” fortæller hun.

Familien begyndte sin flugt den 8. marts, to uger efter at krigen brød ud. Det eneste, de medbragte, var et par poser med identifikationspapirer, nogle tæpper, lidt tøj og noget legetøj til barnet. Deres landsby var allerede ødelagt og har lige siden været udsat for yderligere bølger af angreb med kraftige bombardementer.

Vi har boet gratis næsten fem måneder i Polen, men det var ikke længere en mulighed, og vi havde ikke råd til at blive. Så vi tog toget tilbage til Ukraine.

Maria, 81-årig mor og mormor

Havde ikke råd til at blive i Polen

Vi har boet gratis næsten fem måneder i Polen, men det var ikke længere en mulighed, og vi havde ikke råd til at blive. Så vi tog toget tilbage til Ukraine. Vi har besluttet, at det er tid til at vende tilbage til vores landsby, hvor jeg og de nye generationer hører hjemme.

Min datters mand er der stadig. Og i næste uge er det min fødselsdag, hvor jeg fylder 82 år,” fortæller Maria, mens familien gør klar til at tage toget videre mod øst.

”Jeg glæder mig til at komme tilbage,” siger Maria med et smil, ”og til at se min lejlighed. Jeg er gammel og går ikke så godt, men der er elevator i vores blok. Jeg kan godt lide det sted - og jeg savner at være hjemme.”

Det østlige Ukraine er et usikkert sted at vende hjem til, men Maria har fået at vide, at hendes lejlighed er i rimelig stand. Og at elevatoren virker endnu.

Artiklen er fra 22. august 2022

Vores kriseindsatser i og omkring Ukraine

DRC Dansk Flygtningehjælp arbejder tæt sammen med FN for at koordinere en effektiv og bredspektret humanitær indsats. Gennem tæt samarbejde med en lang række lokale partnere mobiliserer vi følgende aktiviteter i og omkring Ukraine:

• Akut individuel beskyttelse
  • Kontante støttebeløb
  • Uddeling af fødevarer og anden basal nødhjælp
  • Husly og på sigt renovering
  • Psykosocial støtte
  • Juridisk rådgivning
  • Minerydningsaktiviteter
  • Koordinering og fortalervirksomhed

Se flere fakta og tal om vores kriseindsatser i og omkring Ukraine her

Dansk Flygtningehjælp i Ukraine

DRC Dansk Flygtningehjælp er til stede i Ukraine med mere en 200 medarbejdere. Vi har været i landet siden 1998 og opbygget en stærk platform for samarbejde omkring nødhjælpsindsatser med lokalsamfund, nationale og lokale myndigheder.

Vi opskalerede vores tilstedeværelse i 2014, hvor to områder i den østlige Donbass-region erklærede sig som selvstændige stater, hvilket førte til en de-facto-opdeling af Ukraine. Konflikten sendte næsten to millioner på flugt internt og eksternt og medførte store humanitære behov. Før den nuværende krise havde 3,4 millioner mennesker i Ukraine brug for humanitær bistand.

Vores lokale medarbejdere i Ukraine er specialiseret inden for specifikke sektorer, der understøtter de mest akutte behov. Og vores mission og værdier er centreret omkring støtte til mennesker på flugt fra krig og væbnet konflikt.

Sådan hjælper du ukrainske familier, der er på flugt

Læs mere

Til dig, der støtter: Se, hvad du gør for ukrainere på flugt