Kvinder på flugt

CAR: Kvinder bliver økonomisk uafhængige

Mød tre modige kvinder, der efter hård modstand har skabt et nyt og bedre liv for dem selv og deres børn.

Støt
Med erhvervstræning og små opstartsbeløb kan udsatte kvinder og piger skabe sig en bedre fremtid.

Med erhvervstræning og små opstartsbeløb kan udsatte kvinder og piger skabe sig en bedre fremtid.

En ny chance i livet

Kønsbaseret vold er et stort problem i Den Centralafrikanske Republik (CAR). Statistikken fortæller dens egen alarmerende historie: Hver time bliver tre personer ofre for kønsbaseret vold, og mindst én af dem vil blive udsat for seksuel vold. Langt størstedelen af ​​ofrene (95%) er kvinder og piger.

For at reagere på krisen implementerer vi adskillige programmer, der har til formål at imødekomme de omfattende behov hos ofre for kønsbaseret vold. Ét af vores programmer lægger særlig vægt på at sikre kvinder og piger økonomisk uafhængighed.

Gennem langsigtede indsatser med fokus på forretning og iværksætteri, giver vi kvinder praktiske færdigheder, der hjælper dem til at blive økonomisk uafhængige og skabe en bedre fremtid for dem selv og deres børn.

Mød nogle af de modige kvinder her:

Jeanette

Jeanette

"At eje en butik er hårdt arbejde, men givende! Den gør mig i stand til at forsørge ikke bare mig selv, men også mine to døtre og børnebørn. Det får mig til at føle mig stærk og selvstændig.”

Mama Jeannette har et travlt morgenprogram. Hun begynder dagen med at tilberede små kager og stege fisk. Herefter sætter hun sin bod op i vejkanten, hvor hun hele formiddagen kværner kassava (en spiselig knoldplante), indtil kunderne begynder at dukke op.

Jeanettes morgener har dog ikke altid set ud, som de gør i dag. I mere end tredive år led hun under et voldeligt forhold, hvor slag, spark og krænkende adfærd var en del af hendes hverdag. Men da hendes mand døde uventet, fik Jeanette en ny chance i livet.

Hun henvendte sig til DRC Dansk Flygtningehjælp for at få støtte og hjælp. Vi gav hende erhvervstræning og et opstartsbeløb, så hun kunne åbne sin lille forretning.

I dag sikrer forretningen ikke blot Jeannettes familie mad. Den giver hende også mulighed for at lægge penge til side hver uge på en lille opsparingskonto, så der er hjælp at hente hvis hun eller hendes nære får brug for det.

Reine

Reine

"Vores hjem var væk. Alt, hvad vi nogensinde havde ejet, blev ødelagt. Der var intet tilbage."

Efter at have tilbragt to år som flygtning i Tchad, vendte Reine og hendes børn tilbage til deres hjemby Paoua - kun for at erfare, at alt var blevet ødelagt af bevæbnede grupper. Hendes hus var væk, og hendes familie var ikke længere i live.

Chokket og sorgen var enorm. Reine søgte hjælp hos et af DRC Dansk Flygtningehjælps 'safe houses', hvor kvinder og piger kan få psykosocial støtte og deltage i aktiviteter, der kan hjælpe dem med at genvinde håb og selvstændighed.

Vi gav Reine undervisning i, hvordan man driver en lille virksomhed, og i dag ejer hun en lille, men succesfuld bod på Paouas centrale marked. Indkomsten herfra giver hende mulighed for at leje et lille hus, sende sine børn og nevøer i skole og sikre, at hele familien får to måltider hver dag.

Noella

Noella

"Jeg ville ikke være i stand til at betale for min datters skolegang, hvis jeg ikke havde min egen indkomst."

I årevis var Noella fanget i et voldeligt ægteskab med en mand, der gentagne gange slog hende. Men i slutningen af ​2022 slap hun væk med sine børn.

Hun blev tilbudt beskyttelse og psykosocial krisehjælp i et af DRC Dansk Flygtningehjælps 'safe houses', og deltog senere i workshops om, hvordan man starter og driver butik.

I dag designer, producerer og sælger Noella farverige sandaler på forskellige markeder i hovedstaden Bangui. Den beskedne indkomst giver hende mulighed for at sikre sine to døtre skolegang, så også de kan få en bedre fremtid.

Få piger og kvinder i sikkerhed i den Centralafrikanske Republik