Højgravide Vitalina måtte flygte med sin lille søn

Bekymringer og udfordringer eksploderer hurtigt, når man står alene med børn i en krig. Mange vælger at flygte. Forlader legetøj, børneværelser og det velkendte hjem. Et nyt liv skal bygges op fra ingenting. Det er virkeligheden, for ukrainske Vitalina, Anna, Avrora og deres børn.

Støt
DRCs medarbejder registrerer Vitalina, så hun kan få støtte til sig selv og sin baby. Af beskyttelseshensyn kan vi ikke vise deres ansigter, ligesom Vitalina ikke er hendes rigtige navn. Olena Vysokolian, for DRC

DRCs medarbejder registrerer Vitalina, så hun kan få støtte til sig selv og sin baby. Af beskyttelseshensyn kan vi ikke vise deres ansigter, ligesom Vitalina ikke er hendes rigtige navn. Olena Vysokolian, for DRC

På flugt for anden gang

På en frostklar og solrig dag, står DRC Dansk Flygtningehjælps medarbejdere i YaMariupol Centre i Ukraine – klar til at hjælpe kvinder, børn og familier, der er flygtet fra deres hjem andre steder i landet. I dag uddeler de hygiejne-pakker, tøj til børn og hjælper med at registrere de internt fordrevne, så de kan få økonomisk hjælp til at dække overnatning, mad, medicin, og hvad familierne ellers har brug for.

Vitalina på 33 er udmattet. Hendes øjne reflekterer de frygtelige ting, hun har set. Hun er kommet for at få humanitær hjælp til sig selv og sine to små børn.

Det er ikke første gang, hun er flygtet. For ti år siden boede og arbejdede hun i Donetsk i det østlige Ukraine tæt på grænsen til Rusland. Et område, der dengang som nu var midtpunkt for frygteligt voldelige kampe.

For ti år siden flygtede hun til sine forældres landsby. Her blev de tre taget til fange.

”Soldaterne afpressede os. Da vi betalte, gav de os mulighed for at flygte over de minerede marker. Vi vendte aldrig hjem igen,” fortæller Vitalina.

Hun skabte sig et nyt hjem i en ny by. Forelskede sig, blev gift og blev mor for første gang. Og så udbrød der krig igen.

"Soldaterne afpressede os. Da vi betalte, gav de os mulighed for at flygte over de minerede marker. Vi vendte aldrig hjem igen.”

Vitalina

"Jeg efterlod alt"

Højgravid med sit andet barn og alene med sønnen Yehor tvang krig hende igen til at forlade sit hjem.

”Men der var farligt i Dnipro, hvor vi var. En morgen var vi pludselig midt i et chokerende voldsomt bombardement. Det var så skræmmende. Yehor begyndte bare at ryste. Da besluttede jeg, at børnene måtte reddes. Og vi rejste længere mod vest,” fortæller Vitalina med knyttede næver.

”Det er hårdt for mig her. Jeg er alene med to børn – den ene nyfødt. Jeg er taknemmelig for al støtte. Jeg tog ikke engang værdigenstande med mig fra Mariupol. Jeg efterlod alt, for at kunne redde familiemedlemmer og kæledyr.”

Små børn vokser, og de har brug for nyt tøj flere gange om året. Vitalina har også brug for en vugge, en klapvogn og andet til babyen. Derudover har begge børn nyreproblemer, så hun forsøger at spare sammen til den operation og behandling, som Yehor snart skal igennem.

I YaMariupol Centre, er Vitalina kommet for at få en pakke med bleer og andre hygiejneprodukter og en pakke med vintertøj til nyfødte, som DRC deler ud.

”Pakkerne er lavet til børn under tre år. Tøjet er blandt andet varme overtræksbukser, som er nødvendige i den typisk meget kolde ukrainske vinter,” fortæller Gennadiya, en af DRC Dansk Flygtningehjælps medarbejdere i Mariupol.

"En morgen var vi pludselig midt i et chokerende voldsomt bombardement. Det var så skræmmende. Yehor begyndte bare at ryste. Da besluttede jeg, at børnene måtte reddes.”

Vitalina

Kontant hjælp til husleje, vintertøj og mad

Mange er mødt op i centeret i Mariupol. 27-årige Anna står i kø for at blive registreret til at modtage økonomisk hjælp. Hun er her med sin knap 2-årige datter Karyna. Hun er flyttet til området med sin veninde Avrora på 28, der også er med i dag for at få hjælp.

”Pengene fra DRC går til delvis at dække min husleje og købe vintertøj. Jeg har også en hund og skal skaffe mad til os alle,” fortæller Avrora.

Begge kvinders ægtemænd blev dræbt under bombardementerne i byen. Anna og Avrora er begge på barsel og lever af støtte fra staten, humanitær hjælp og resterne af opsparinger.

”Før krigen var alt godt. Vi byggede vores liv op. Nu må vi starte helt forfra,” siger Anna.

"Før krigen var alt godt. Vi byggede vores liv op. Nu må vi starte helt forfra."

Anna

Sådan hjælper du ukrainske familier, der er på flugt

Læs mere

Til dig, der støtter: Se, hvad du gør for ukrainere på flugt