Kvinder på flugt

Drømmen der blev til et mareridt: Amals farlige rejse gennem Yemen

Tørke og sult på Afrikas Horn skubber hundredtusinder af mennesker ud på en af de farligste migrantruter i verden – gennem borgerkrigsramte Yemen. 19-årige Amal ville gøre livet bedre for sin familie. I dag er hun mærket for livet af det, hun blev udsat for på sin rejse.

Støt
Drømmen om tryghed

Drømmen om tryghed

Amal kommer fra en fattig familie i Etiopien. Hendes far er fårehyrde, og fårene er familiens eneste indtægtskilde. Livet er hårdt for den lille familie for tiden, for landet er ramt af en omfattende og langvarig tørke, der udsætter befolkningen for livsfarlige vilkår.

Tusinder er døde af sult, og der meldes om hungersnød-lignende tilstande i store dele af Afrikas Horn, som Etiopien er en del af. Næsten 24 millioner mennesker mangler vand, og mere end 5,5 millioner børn under fem år er akut fejlernærede. Millioner af mennesker har forladt deres hjem i desperat søgen efter mad, vand og græsgange til deres husdyr.

Siden 19-årige Amal var lille, har hun drømt om at gøre livet bedre for sin familie. En dag hørte hun, at nogle af hendes fjerne slægtninge havde rejst til Saudi-Arabien, hvor de klarede sig godt. Hun besluttede, at nu skulle det være.

Amals familie bakkede op og formåede at indsamle 4.000 Birr (omkring 500 kroner) til nogle menneskesmuglere, som skulle hjælpe hende under rejsen, som hendes fætter tog med på.

DRC Yemen

Vi rejste i 40 dage fra Etiopien til Djibouti, hvor vi hver betalte 4.000 Birr til smuglerne for at sejle os til Yemen. Vi var 70 mennesker i en båd, de fleste var kvinder.

Amal

Kidnappet og misbrugt

Migranter udsættes for mange farer, når de rejser gennem Yemen, der i mere end syv år har været ramt af en voldsom borgerkrig. Trusler på livet og menneskerettighedskrænkelser i form af målrettede angreb, menneskehandel og vilkårlige anholdelser er langt fra ualmindelige.

Særligt sårbare er piger og kvinder, som er i fare for seksuel udnyttelse og krænkelser.

Men Amal vidste ikke noget om de udfordringer, der ventede hende på rejsen, og i begyndelsen gik det også som planlagt. Hun og fætteren nåede uden problemer til nabolandet Djibouti, hvorfra de skulle sejle til Yemen. Men her begyndte det at gå galt.

"Jeg havde en lille taske med noget tøj og nogle få vigtige ting. Da vi kom til Djibouti, kastede smuglerne alle vores ejendele i havet, så det ikke ville belaste båden," fortæller hun.

Amal og hendes fætter blev sejlet til det sydlige Yemen i en båd fyldt til randen. Så langt, så godt, men kort efter ankomsten blev de kidnappet og adskilt. Amal var alene. Hun blev ført til et bjergområde, hvor hun blev tilbageholdt og misbrugt verbalt. Hendes familie blev afpresset for løsepenge.

”Vi fik ét måltid mad om dagen, og det var ris,” husker hun om tiden i fangenskab, som hun tilbragte sammen med et antal andre kvindelige migranter, der også var blevet kidnappet.

Efter en måneds tid brød Amal sammen. Hun begyndte at græde konstant og tiggede og bad sine fangevogtere om at slippe hende fri. Da de ikke havde fået noget ud af afpresningen af Amals fattige familie hjemme i Etiopien, besluttede kidnapperne at løslade hende sammen med to af de andre tilfangetagne kvinder.

Jeg gik helt i panik og kunne ikke sove. Jeg endte med at løbe ud af landsbyen alene. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle hen. Det eneste, jeg ønskede, var at komme væk.

Amal

Støt nu

Ramt af panikangst

Alene og uden noget af værdi i et fremmed land vidste Amal og de to andre kvinder ikke, hvor de skulle tage hen. De kendte ikke nogen, der kunne hjælpe dem. De begyndte at gå, og da natten faldt på, gik de ind i en landsby for at finde ly for natten.

Men Amal kunne ikke finde ro. Stemmerne fra folkene i landsbyen mindede hende om kidnappernes stemmer, og hun blev grebet af angst.

"Jeg gik helt i panik og kunne ikke sove. Jeg endte med at løbe ud af landsbyen alene. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle hen. Det eneste, jeg ønskede, var at komme væk," husker Amal.

Næste morgen fandt et par lokale medarbejdere fra Dansk Flygtningehjælp Amal i en vejkant. Hendes tøj var i trevler, og hun var tydeligt mærket af sult og overanstrengelse.

Amal blev bragt i sikkerhed, og vores team ydede førstehjælp og gav hende med mad, vand, tøj og hygiejneartikler. Hun fik også mulighed for at kontakte sin familie i Etiopien, der blev lykkelige over, at hun var i live.

Jeg ønsker bare at vende tilbage til mit hjem. Det er det eneste, jeg vil nu.

Amal

Én drøm tilbage

Den omfattende tørke på Afrikas Horn har skubbet millioner af mennesker ud i en desperat søgen efter mad, vand og tryghed. Mange søger mod Yemen for, ligesom Amal, at prøve at komme videre til Saudi-Arabien og andre golfstater.

Rejsen gennem det borgerkrigsramte land er ikke blot en af verdens travleste migrantruter, men også en af de absolut farligste. Mange migranter ender, som Amal, med at blive udsat for voldsomme overgreb og frarøvet deres værdier, så de ikke er i stand til at komme videre.

DRC Dansk Flygtningehjælp er en af de største humanitære organisationer i Yemen. Vi yder nødhjælp og langsigtede løsninger til internt fordrevne, flygtninge og migranter, men der er et presserende behov for støtte til at hjælpe flere sårbare migranter som Amal.

På trods af den dystre situation hjemme i Etiopien er Amal så mærket af sine traumatiske oplevelser, at hun nu kun har én drøm tilbage:

"Jeg ønsker bare at vende tilbage til mit hjem. Det er det eneste, jeg vil nu.”

Herunder kan du læse mere om tørken på Afrikas Horn, og hvad du kan gøre for at hjælpe familier som Amals, så de ikke behøver at sætte livet på spil på en af verdens farligste migrantruter.