Zharas indtægt forsvandt da familien mistede deres hjem

Da Zhara mistede sit hjem og sin indtægt, mistede hendes børn også muligheden for at gå i skole. For uden ID-papirer, var det ikke muligt at få kontanthjælp fra staten, og derfor ikke længere muligt at købe bøger og skolegrej.

Støt
Levede af at bage for naboerne

Levede af at bage for naboerne

Zhara er mor til seks og internt fordrevet i Irak. Tidligere tjente hun til både husleje, mad på bordet og skolegang til sine børn ved at bage og sælge brød og kager til naboer. Men det ændrede sig, da udlejeren solgte huset, de boede i.

I samfund, hvor mange er fordrevne eller flygtninge, er det ofte en kamp at få en sikker indkomst. Ofte er upålidelige korttidsjobs de eneste muligheder.

Mange kvinder fra især mere landlige områder, arbejder ikke normalt uden for hjemmet. Derfor kan det være en ekstra stor udfordring for dem at finde et arbejde og få en egen indtægt.

En vigtig livsline kan være adgang til Iraks sociale sikringssystem. Men uden ID er kvinderne ikke i stand til at få adgang til vitale tjenester, som for eksempel kontanthjælp og uddelinger af mad.

DRC Dansk Flygtningehjælp

Vi flyttede til et andet område, og fordi jeg ikke kendte nogen, ville ingen købe fra mig, og jeg kunne ikke fortsætte min forretning.

Zhara

Børnene måtte droppe skolen for at arbejde i stedet

”Vi flyttede til et andet område, og fordi jeg ikke kendte nogen, ville ingen købe fra mig, og jeg kunne ikke fortsætte min forretning,” fortæller Zhara.

Uden en indtægt til at brødføde familien, henvendte hun sig til staten for at få kontanthjælp. Men hun blev afvist. For hendes ID-papirer var udløbet – og hendes mand fængslet.

Dermed var det også slut med at gå i skole for hendes ældste søn og fire døtre. Uden penge til bøger, uniformer og andet skolegrej, lukkede dørene til et eksamensbevis og den mulighed for en lysere fremtid, der følger med sådan et. I stedet måtte børnene finde arbejde.

Mange kvinder fra især mere landlige områder, arbejder ikke normalt uden for hjemmet. Derfor kan det være en ekstra stor udfordring for dem at finde et arbejde og få en egen indtægt.

Mange kvinder fra især mere landlige områder, arbejder ikke normalt uden for hjemmet. Derfor kan det være en ekstra stor udfordring for dem at finde et arbejde og få en egen indtægt.

Det kan tage flere måneder at få afgørende papirer

Vendepunktet for familien blev mødet med DRC Dansk Flygtningehjælp. Vi har blandt andet et omfattende juridisk program i Irak. Her hjælper vi kvinder, som Zhara, med nogle af de mest komplekse sager med at få vitale papirer.

Men selv med støtte fra vores dygtige, lokale juridiske medarbejdere kan denne proces tage mange uger eller endda måneder.

Derfor hjælper vi typisk på flere fronter, der blandt andet kan omfatte kortsigtet kontant hjælp. Det sikrer, at kvinderne og deres børn har adgang til de vigtigste fornødenheder, så deres liv ikke går helt i stå, mens de venter på, at deres sag bliver behandlet.

”For at kunne registrere mig til at modtage støtte fra staten, da jeg lever i fattigdom, skulle jeg forny mit identitetskort," forklarer Zhara. ”Men de sagde, at jeg ikke havde ret til støtte, fordi min mand er fængslet,”

Og det var en langtrukken og indviklet proces. Men det lykkedes.

For første gang i rigtig lang tid, behøvede jeg ikke bekymre mig om mad. Det var som om, der igen kom lys i mit liv

Zhara

Mad på bordet bliver sikret af kontanthjælp

Mens hendes sag om nye ID-papirer blev behandlet fik Zhara og børnene kontant hjælp fra Dansk Flygtningehjælp. Samtidig deltog hun også i et af vores psyko-sociale forløb, der er en hjælp til de mentale følger af et liv i midlertidighed og krise.

”For første gang i rigtig lang tid, behøvede jeg ikke bekymre mig om mad. Det var som om, der igen kom lys i mit liv,” siger hun.

Og takket være den månedlige støtte fra staten, kan Zhara nu koncentrere sig om at sikre, at hendes yngste søn gennemfører sin skolegang.

”Jeg elsker min søn, og ønsker bare for ham, at han kan gå i skole og få en lys fremtid.”

Dansk Flygtningehjælp i Irak

I Irak strækker konflikt og fordrivelse sig over en lang årrække.

DRC Dansk Flygtningehjælp yder både livreddende hjælp i nødsituationer i Irak. Og vi støtter lokalsamfund i at forberede sig på fremtiden.

Det gør vi for eksempel ved at hjælpe fordrevne og flygtninge med at få adgang til vigtige papirer, men også ved at give dem mulighed for at udvikle færdigheder, der gør det muligt for dem at genopbygge et levebrød og dermed selvstændighed.